Entre alficòs i alficòs, encarnella!

 
Khaled, Didi: "Didi didi didi di hazine di ouah /Didi ouah didi didi di hazine di didi hey yeh"
 
Hui una coseta ràpida d’introducció a la varietat vegetal de les comarques del sud!!

Açò que veieu a la fotografia és un alficòs!!! Porte sis anys preguntant a tots si sabeu què era un alficòs… i ningú ho sabia!! Però jo em deia, no passa res, són de l’Horta…:P Per a la gent de l’Horta fer turisme és anar més enllà d’Arteixo… ups… perdó… volia dir de Picassent!! JEJEJE xD 

Però l’altre dia, els comptes se’m van desquadrar del tot quan un camarada alacantí (xD) no va saber el que era!!! Collons, ja pensava que només eren imaginacions meues!! Però després d’una llarga conversa telefònica friqui-filològica amb ma germana (i, per tant, amb la gamba) hem descobert que sí, que es diu alficòs! Tot i que en castellà també es pot dir cohombre! Vos sona d’alguna cosa? Doncs sí, cohombre és el mot també utilitzat per anomenar un "pepino", és a dir, un cogombre.

I amb aquestes paraules, es reflectix molt bé el pes del passat àrab a les comarques del sud! Cogombre és el mot que deriva del llatí, que en castellà, com hem vist, és cohombre; en francès, concombre; en anglès, cucumbre; etc. I direu Pepino? Pepino, també és un mot d’arrel llatina, però pres al mateix temps del grec. Aleshores, alficòs? Crec que no cal cap explicació…! Per a mi que va a ser d’arrel àrab… però no ho massa tinc clar! xD

I una altra paraula per a la col·lecció: encarnella!…o el que és el mateix, carxofa de tota la vida! Llàstima que s’estiga perdent a poc a poc! :S 

Perquè a l’estiu, com és de bó menjar-se una bona "ensalà‘" d’escarola, alficòs i ceba tendra abans d’un arròs de verduretes amb encarnelles i nyoretes picaes, per fer-se en acabar unes almonjàvenes, meló d’aigüa o alguna mançana… i sí, mançana és correcte! xD

DADA VERDA DEL DIA: Cada vegada que aboquem al fem un mòbil, perquè el canviem, equival a contaminar el nostre entorn, sobretot l’aigua, amb residus perillosos! Però no només això, també equival a la mort d’unes 40 persones al Congo, principal productor de Coltan, una barreja de dos minerals, altament conductor d’electricitat. Què ocorre? El Congo aplega el 80% de les reserves d’aquest mineral apreciat per les empreses telefòniques, que desestabilitzen el país per obtenir-ne més guanys d’aquest mineral, sense importar-los les guerres i els morts que puguen ocasionar!

Què passeu un bon dia a tots i totes!!

PS: Cançó… l’altre dia veient Caro Diario de Nanni Moretti, va i sona aquesta cançó!! I jo… UOOOO el gran Taha, amb la corresponent cara de què friqui és aquest tio d’una gata que tenia a sobre! xD Però no, no era del gran Taha, era del Khaled!! JEJEJE Banda sonora del sisième… entre d’altres! 😀 Això sí… Lost in translation… completament!! Immuuuuuuuuuu…… o Lluïsaaaaaaa! xD

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Entre alficòs i alficòs, encarnella!

 1. Jordi Miquel diu:

  Ma agüela Malieta que era de la capital de la Costera, socarrá pels cuatre cantons, cuant jo era xicotet, em deia, “vine mante, eres un alficos de marge, as de portar mes cops que un burro”, per aixó sempre m,anrecorde d,ella i de les seues paraules.
  ¡Visqueu bona cosa d,anys¡

  Un net de socarrá

 2. Manuel diu:

  L’alficòs es una varietat de meló, Cucumis melo var.flexuosus, en espanyol també se l’anomena “melón serpiente”, així és que no es un cogombre. Ací a les terres del sud estava la dita, creixer com un alficós, per la velocitat de creiximent tan elevada que té.
  Els d’Elx també som socarrats, les tropes borbóniques de Felip V, també li botaren foc al nostre poble.

Els comentaris estan tancats.